Catharinatoren

Catharinatoren 

Het stationsgebied in Zaandam krijgt er een woontoren bij met daarin 103 huurappartementen: 
de Catharinatoren.

Donderdag 12 september 2019 heeft gemeente Zaanstad de Anterieure Overeenkomst getekend met de ontwikkelaars voor de Catharinatoren. De woontoren wordt ontwikkeld door KPO planontwikkeling en Bot Bouw Initiatief B.V. Het ontwerp is van Liesbeth van der Pol en haar bureau Dok Architecten. De plannen komen voort uit een tender van 2015, om dit gebied geen kantoorbestemming, maar een woonbestemming te geven. De bouw is in mei 2023 gestart. Naar verwachting is de oplevering in het najaar van 2025. 

Geheel gasloos

De woontoren is toegankelijk voor huishoudens met een inkomen van modaal tot anderhalf modaal. Het pand wordt geheel gasloos en krijgt een EPC-waarde van 0,2. Daarmee past de woontoren ook goed in de Zaanse ambities om woningbouw verder te verduurzamen. 

Nieuwe woontoren is "een krachtige Zaanse dame"

Architect Liesbeth van der Pol draagt met het ontwerp van de Catharinatoren een steentje bij aan het Zaanse mozaïek in het gebied. "Het is een eigenzinnige toren, een gebouw met karakter. Zaans gekleed, met geglazuurde bakstenen in Zaanse groene tinten. Een krachtige Zaanse dame!" Van der Pol is ook de ontwerper van onder andere het nabijgelegen Ankersmidplein en praktijkschool De Brug in Assendelft. De naam voor de Catharinatoren verwijst naar de Russische prinses; ze kijkt uit over de Russische buurt en ligt dichtbij de Hermitage en de Romanov.

Nieuws

16 mei 2023: Bouw woontoren De Catharina in Zaandam gestart
Afbeelding: grafische weergave, gezien vanaf de overkant van het spoor Impressie van de Catharinatoren 

Afbeelding: weergave locatie Catharinatoren in vogelvlucht Afbeelding: weergave locatie Catharinatoren in vogelvlucht 

Hoog contrastToegankelijkheidsverklaringGa naar Zaanstad.nl