Fietspad de Slinger

Officiële opening vernieuwd stationsgebied Zaandam


25 september 2020
Gisteren openden Irma Winkenius (Regiodirecteur NS), Harro Homan (ProRail-regiodirecteur) en Gerard Slegers (portefeuillehouder Vervoerregio Amsterdam en wethouder Mobiliteit) officieel het vernieuwde stationsgebied na een bouwperiode van circa twee jaar. Het resultaat is een moderne spooroverbouwing in de typisch Zaanse stijl met een nieuwe entree tot het station voorzien van winkels, een fietspad dat het centrum en West met elkaar verbindt en een nieuwe fietsenstalling die plaats biedt aan 1.400 fietsen. Het vernieuwde stationsgebied is inmiddels al enige tijd in gebruik. Om het een feestelijk tintje te geven, is het stationsgebied in de bloemen gezet.

Lees meer

foto van fietspad De SlingerVan links naar rechts: Joeri Kaan (stationsmanager NS), Harro Homan (ProRail-regiodirecteur), Irma Winkenius (Regiodirecteur NS) en Gerard Slegers (Portefeuillehouder Vervoerregio Amsterdam en wethouder Mobiliteit)

Ontwerp en gebruik fietspad De Slinger


23 september 2020

De Slinger is al een tijdje te gebruiken voor voetgangers en sinds kort ook voor fietsers. Hoe is fietspad De Slinger bedacht en hoe past deze is het toekomstbeeld van het stationsgebied van Zaandam? Architect Simon Strietsma en wethouder Gerard Slegers vertellen. 


Opening fietspad de Slinger en fietsenstalling station Zaandam 20 juli

 
9 juli 2020
Op donderdag 24 september a.s. gaan fietspad de Slinger en de fietsenstalling bij station Zaandam open. Het fietspad op de nieuwe spooroverbouwing verbindt het centrum met het gebied ten westen van het station. Ook is er een nieuwe ruime fietsenstalling aan de Houtveldweg, met plaats voor circa 1.400 fietsen. 

Lees meer

kaart met de route van fietspad De Slinger

Fietsroute op de spooroverbouwing en fietsenstalling Houtveldweg open in juni

12 mei 2020

Door de coronacrisis is de openstelling van de fietsenstalling aan de Houtveldweg uitgesteld tot juni. Vanaf dan kan ook het fietsverkeer gebruik maken van de spooroverbouwing en het fly-over fietspad De Slinger. De fietsroute van en naar het stadscentrum zal tijdens de openstelling duidelijk aangegeven worden met borden en via verkeersregelaars. Meer informatie volgt.


Update De Slinger: bouw van het dek


27 maart 2020
De eerste fase van fietspad De Slinger is bijna gereed. Op De Slinger is bestrating aangebracht en natuursteen aan de zijkant. Benieuwd hoe dit proces is verlopen? Bekijk hoe het dek vanaf de kolommen is aangebracht!

Lees meer


foto van bestrating op fietspad De Slinger

Eerste fase fietspad De Slinger mei 2020 klaar

 
24 september 2019
De werkzaamheden aan fietspad ‘de Slinger’ zijn vertraagd met vier maanden. Na de aanrijding met een vrachtwagen tegen de constructie afgelopen februari, is een onderzoek gestart om deze weer veilig op te bouwen. Inmiddels zijn de werkzaamheden hervat. De eerste fase van de bouw zal in mei 2020 klaar zijn.

Lees meer 

impressie van De Slinger

Schade aan hulpconstructie de Slinger door aanrijding met vrachtwagen


28 februari 2019
De bouw van de Slinger, de nieuwe fietsverbinding van de Houtveldweg naar de spooroverbouwing bij station Zaandam, is in volle gang. Op donderdag 14 februari is een vrachtwagen tegen een hulpconstructie van de Houtveldweg aangereden en deze veroorzaakte dusdanige schade dat deze opnieuw moet worden opgebouwd.

Lees meer

Foto van de constructie aan De Slinger

Voortgang werkzaamheden De Slinger


25 september 2018
Fietspad De Slinger moet in de toekomst het Stadhuisplein via de nieuwe spooroverbouwing met de Houtveldweg verbinden. In juni startten de werkzaamheden op en rond de Houtveldweg. Ondertussen zijn de meeste heipalen aangebracht. De aannemer heeft op diverse plekken een groot blok beton op de heipalen gestort. Hierop komen de kolommen te staan. In het midden van de Houtveldweg is de definitieve kolom al klaar en zichtbaar. Bij de andere kolommen is het betonijzer al gesteld.

Lees meer

Foto van hekken en borden bij de werkzaamheden aan De Slinger

Werkzaamheden aanleg De Slinger

15 juni 2018
‘De Slinger’ is het fly-over fietspad dat in de toekomst het Stadhuisplein via de nieuwe spooroverbouwing verbindt met de Houtveldweg. Volgende week starten de voorbereidende werkzaamheden voor ‘De Slinger’ op en rond de Houtveldweg. Vanaf 25 juni worden fietsers en voetgangers daarom omgeleid. Autoverkeer rijdt langzamer.

Lees meer

Foto van de locatie van de werkzaamheden voor De Slinger

Over fietspad de Slinger

De Slinger is het fly-over fietspad dat het Stadhuisplein verbindt met de Houtveldweg. Het fietspad loopt over de nieuwe spooroverbouwing van station Zaandam. 

De eerste fase van De Slinger is klaar. Op 24 september 2020 was de officiële opening. Er is een viaduct gebouwd vanaf de overbouwing tot aan het voormalige belastingkantoor.  Dit is ongeveer de helft van hoe de totale slinger gaat worden. Deze is nu nog niet aangesloten op de grond. Daarom komt er een tijdelijke hellingbaan. Hiermee kunnen bewoners alvast gebruikmaken van het fietspad.

Bouw van tweede fase

De tweede fase bestaat uit het bouwen van het tweede gedeelte van De Slinger.  Deze gaat langs het voormalige belastingkantoor en daarna langs het grasveld dat tot aan het Cypressenhout reikt. Deze moet aangesloten worden  op nieuwbouwproject de Stelling/Heldin. Omdat dit nieuwbouwproject nog niet gereed is, kan deze aansluiting nog niet worden gebouwd. Uiteindelijk De Slinger in 2023 helemaal gereed zijn.

Hoog contrastToegankelijkheidsverklaring
Ga naar Zaanstad.nl