Fietspad de Slinger

Opening fietspad de Slinger en fietsenstalling station Zaandam 20 juli

 
9 juli 2020
Op maandag 20 juli a.s. gaan fietspad de Slinger en de fietsenstalling bij station Zaandam open. Het fietspad op de nieuwe spooroverbouwing verbindt het centrum met het gebied ten westen van het station. Ook is er een nieuwe ruime fietsenstalling aan de Houtveldweg, met plaats voor circa 1.400 fietsen. 

Lees meer

kaart met de route van fietspad De Slinger

Fietsroute op de spooroverbouwing en fietsenstalling Houtveldweg open in juni

12 mei 2020

Door de coronacrisis is de openstelling van de fietsenstalling aan de Houtveldweg uitgesteld tot juni. Vanaf dan kan ook het fietsverkeer gebruik maken van de spooroverbouwing en het fly-over fietspad De Slinger. De fietsroute van en naar het stadscentrum zal tijdens de openstelling duidelijk aangegeven worden met borden en via verkeersregelaars. Meer informatie volgt.


Update De Slinger: bouw van het dek


27 maart 2020
De eerste fase van fietspad De Slinger is bijna gereed. Op De Slinger is bestrating aangebracht en natuursteen aan de zijkant. Benieuwd hoe dit proces is verlopen? Bekijk hoe het dek vanaf de kolommen is aangebracht!

Lees meer


foto van bestrating op fietspad De Slinger

Eerste fase fietspad De Slinger mei 2020 klaar

 
24 september 2019
De werkzaamheden aan fietspad ‘de Slinger’ zijn vertraagd met vier maanden. Na de aanrijding met een vrachtwagen tegen de constructie afgelopen februari, is een onderzoek gestart om deze weer veilig op te bouwen. Inmiddels zijn de werkzaamheden hervat. De eerste fase van de bouw zal in mei 2020 klaar zijn.

Lees meer 

impressie van De Slinger

Schade aan hulpconstructie de Slinger door aanrijding met vrachtwagen


28 februari 2019
De bouw van de Slinger, de nieuwe fietsverbinding van de Houtveldweg naar de spooroverbouwing bij station Zaandam, is in volle gang. Op donderdag 14 februari is een vrachtwagen tegen een hulpconstructie van de Houtveldweg aangereden en deze veroorzaakte dusdanige schade dat deze opnieuw moet worden opgebouwd.

Lees meer

Foto van de constructie aan De Slinger

Voortgang werkzaamheden De Slinger


25 september 2018
Fietspad De Slinger moet in de toekomst het Stadhuisplein via de nieuwe spooroverbouwing met de Houtveldweg verbinden. In juni startten de werkzaamheden op en rond de Houtveldweg. Ondertussen zijn de meeste heipalen aangebracht. De aannemer heeft op diverse plekken een groot blok beton op de heipalen gestort. Hierop komen de kolommen te staan. In het midden van de Houtveldweg is de definitieve kolom al klaar en zichtbaar. Bij de andere kolommen is het betonijzer al gesteld.

Lees meer

Foto van hekken en borden bij de werkzaamheden aan De Slinger

Werkzaamheden aanleg De Slinger

15 juni 2018
‘De Slinger’ is het fly-over fietspad dat in de toekomst het Stadhuisplein via de nieuwe spooroverbouwing verbindt met de Houtveldweg. Volgende week starten de voorbereidende werkzaamheden voor ‘De Slinger’ op en rond de Houtveldweg. Vanaf 25 juni worden fietsers en voetgangers daarom omgeleid. Autoverkeer rijdt langzamer.

Lees meer

Foto van de locatie van de werkzaamheden voor De Slinger

Over fietspad de Slinger

De Slinger is het fly-over fietspad dat het Stadhuisplein verbindt met de Houtveldweg. Het fietspad loopt over de nieuwe spooroverbouwing van station Zaandam. 

Om de werkzaamheden voor de Slinger goed te kunnen uitvoeren, is de fietsenstalling bij de ingang van het station (zijde Houtveldweg) verplaatst. Fietsers kunnen tijdelijk parkeren tegenover het nieuwe Zaanhotel. De tijdelijke fietsparkeerplek blijft tot ongeveer mei 2020. Dan is de nieuwe fietsenstalling (als onderdeel van de spooroverbouwing) klaar. Hier is plek voor circa 1400 fietsen.

Planning

Juni 2020 is de eerste fase van De Slinger helemaal klaar. Er is een viaduct gebouwd vanaf de overbouwing tot aan het voormalige belastingkantoor.  Dit is ongeveer de helft van hoe de totale slinger gaat worden. Deze is nu nog niet aangesloten op de grond. Daarom komt er een tijdelijke hellingbaan. Hiermee kunnen bewoners alvast gebruikmaken van het fietspad.

Bouw van tweede fase

De tweede fase bestaat uit het bouwen van het tweede gedeelte van De Slinger.  Deze gaat langs het voormalige belastingkantoor en daarna langs het grasveld dat tot aan het Cypressenhout reikt. Deze moet aangesloten worden  op nieuwbouwproject de Stelling/Heldin. Omdat dit nieuwbouwproject nog niet gereed is, kan deze aansluiting nog niet worden gebouwd. Uiteindelijk De Slinger in 2023 helemaal gereed zijn.

Hoog contrastToegankelijkheidsverklaring
Ga naar Zaanstad.nl