Spooroverbouwing

Over het spoor van station Zaandam komt een spooroverbouwing.  Op de overbouwing komt een transfer voor voetgangers en fietsers die het centrum verbindt met de westzijde. Het station zelf krijgt ook een opknapbeurt.

Spooroverbouwing

De spooroverbouwing is een belangrijk onderdeel van het centrum van Zaanstad.  De stad groeit en krijgt meer reizigers die in- en uit de stad willen. Zaanstad zet zich met MAAK. Zaanstad in om de stad klaar te maken voor de toekomst, meer woningen te bouwen, betere voorzieningen te realiseren en goede verbindingen te maken. De spooroverbouwing is hierin van groots belang als centrale verbinding in de stad.

Over het spoor komt een verbinding tussen oost en west voor wandelaars en fietsers. De route sluit aan op het Stadhuisplein en de Houtveldweg.  Het station is straks ook een prettig verblijfsgebied met nieuwe winkeltjes en een gemoderniseerde stationshal. Ook komt er een fietsenstalling aan de Houtveldweg met plek voor circa 1400 fietsen.

Planning

De eerste werkzaamheden zijn gestart in het voorjaar van 2018.  In 2019 zijn er een aantal momenten waarbij treinverkeer van en naar station Zaandam niet of beperkt mogelijk is. Reizigers worden tijdig op de hoogte gesteld en alternatief vervoer is beschikbaar. Vanaf 20 mei 2019 kunnen mensen via een nieuwe looproute naar het station over de spooroverbouwing lopen. Ook zijn de Zaanse huisjes op de overbouwing dan gereed en zitten er al enkele winkels in.  Voorjaar 2020 is de overbouwing, de fietsenstalling en de vernieuwing van het station klaar.

Samenwerking

De realisatie van de spooroverbouwing is mogelijk dankzij een constructieve samenwerking tussen ProRail, NS Stations, Zaanstad en de Vervoerregio Amsterdam. Dankzij het koppelen van expertises op het gebied van spoor, techniek en omgeving behalen de partijen de beste kwaliteit voor project en stad.

Hoog contrast
Ga naar Zaanstad.nl