Projecten in voorbereiding

Lees meer over de nieuwbouwplannen in MAAK.Centrum

Behouden Haven

Impressie Behouden HavenHet college van de gemeente Zaanstad wil aan de slag om de Behouden Haven en de directe omgeving daarvan aantrekkelijk te maken. De gemeente ziet kansen om een aantal ontwikkelingen in de buurt tegelijkertijd op te pakken en daarmee de leefbaarheid van dit gebied in het centrum van Zaandam flink te vergroten.

Meer over de Behouden Haven

Rozengrachttoren

De woontoren aan de Rozengracht bevat maximaal 40 appartementen, met 14 verdiepingen en maximaal 54 meter hoog. De begane grond is bedoeld voor winkels, horeca en bedrijven.

Meer over de Rozengrachttoren

Heldin-Stelling

Impressie van Heldin-Stelling door architect LaureyNabij station Zaandam ligt de bouwkavel Cypressehout-Letterhout (locatie voormalig Belastingkantoor en naastgelegen braakliggende terrein). Dit plan bestaat uit 449 appartementen, een commerciële ruimte in de plint, parkeergelegenheid en buitenruimten.  

Meer over de Heldin-Stelling

IKC Inverdan-West

foto van locatie IKCIn Zaans Hout komt één basisschool, De Rietvink (uitbreiding en vervanging van de huidige vestiging aan de P.A. van Meverstraat). Deze komt aan de Houtveldweg. Ook komt er een peuterspeelzaal en twee gymzalen. De Rietvink valt onder schoolbestuur Agora (bijzonder primair onderwijs).

Meer over IKC

Mauritsbuurt

impressie De KroonAan de westkant van het centrum van Zaandam ligt De Mauritsbuurt, ten zuiden van het Volkspark.  Het gebied wordt omsloten door de provinciale weg, spoorbuurt en de sloot ‘De Vaart’. Naast het Volkspark is er inmiddels een nieuw schoolgebouw. Tussen de Provincialeweg en de school komen woningen. Op het voormalige bedrijfsterrein aan de Mauritsstraat komen ook woningen.  

Meer over de Mauritsbuurt

Verkadebuurt

plattegrond VerkadebuurtOp de voormalige sportvelden van Verkade komt een nieuwe woonwijk: de Verkadebuurt. Hier komen circa 470 woningen. De Verkadebuurt ligt in De Overtuinen, een gebied 400 meter ten noorden van station Zaandam.

Meer over de Verkadebuurt

Saendenborch

impressie nieuwe huurappartementen SaendenborchEr zijn plannen om het kantoorgebouw Saendenborch en het terrein erachter geschikt te maken voor ruim 204 huurappartementen, met hoog- en laagbouw. Minimaal 30 procent bestaat uit sociale huurwoningen en 56 zogeheten short-stay appartementen voor tijdelijke verhuur. Het huidige pand staat op de hoek van de Stationsstraat en Rustenburg in Zaandam.

Meer over Saendenborch

Houthavenkade

impressie HouthavenkadeAan de Houthavenkade in Zaandam komen 700 woningen. Het woonprogramma zal bestaan uit 30% sociale huur, 20% middendure woningen en 50% van de woningen in de vrije sector.

Meer over de Houthavenkade

Figaro

impressie van FigaroOp de locatie Figaro komt een nieuwe woontoren: de Monettoren. In het ontwerp voor de toren komt er veel aandacht voor duurzaamheid, groen en klimaat-adaptatie. We laten ons daarbij graag inspireren door mooie voorbeelden zoals Wonderwoods in Utrecht.

Meer over Figaro

Molenweide en Groene Oase 

foto van MolenweideDe gemeente is bezig met het maken van een toekomstvisie voor het gebied van de Molenweide en de Groene Oase.  In die visie wordt beschreven wat we voor toekomst willen voor het gebied. Deze toekomst is uitgewerkt in drie scenario’s waaruit een keuze gemaakt wordt.

Meer over Molenweide en groene oase

Westzijde 24-36

foto van Westzijde 24-36Op de locatie Westzijde 24 – 36 wil ontwikkelaar Midvast graag woningen bouwen. Sinds 2018 is Midvast eigenaar van deze locatie. Voordat projectontwikkelaar Midvast begint met ontwerpen, willen Midvast en de gemeente graag van de buurt, ondernemers en belangenorganisaties weten wat zij belangrijk vinden voor ontwikkeling in dit gebied en hen gelegenheid geven met ideeën te komen.

Meer over Westzijde 24-36

Jachthaven Dukra

foto van jachthaven DukraDe gemeente heeft een plan gemaakt voor de ontwikkeling van Jachthaven Dukra in Zaandam. De jachthaven wil plaats bieden aan 122 plezierbootjes, 20 havenlodges voor toeristische overnachtingen, maximaal 29 vaste woonboten en 4 woonarken. Ook zijn er plannen voor horeca, een fietsenstalling en een publieke steiger.

Meer over Dukra

Westzijde 248-252

foto van Westzijde 248-252De kavel langs de Westzijde 248-252 is in bezit van woningcorporatie Rochdale en nu braakliggend terrein. Rochdale wil het terrein graag ontwikkelen tot een plek met 29 betaalbare huurwoningen. Deze nieuwe woningen zijn voor starters en ouderen. Doel is om van het terrein een levendige plek te maken dichtbij het centrum en het station.

Meer over Westzijde 248-252

Weiteveen

Het terrein Weiteveen is gekozen als locatie voor drie Zaanse bedrijven om zich tijdelijk of permanent te vestigen. Het gaat om een sportschool (Personal Fitness Center) en twee kinderdagverblijven ('t Zaans Stationnetje en Freekids). Deze zaten eerst op verschillende plekken in Westerwatering, waar nu woningen komen.

Meer over Weiteveen

Hoog contrastToegankelijkheidsverklaringGa naar Zaanstad.nl