Behouden Haven

Aan de slag om Behouden Haven te verbeteren


Het college van de gemeente Zaanstad wil aan de slag om de Behouden Haven en de directe omgeving daarvan aantrekkelijk te maken. De plek heeft nu niet de uitstraling van een aantrekkelijk woongebied en dat terwijl het een heel centrale ligging heeft. De gemeente ziet kansen om een aantal ontwikkelingen in de buurt tegelijkertijd op te pakken en daarmee de leefbaarheid van dit gebied in het centrum van Zaandam flink te vergroten. 

Het aantrekkelijker maken van het gebied sluit aan bij de herinrichting van de Westzijde, bij de woningbouwprojecten op het terrein van de voormalige Ford Garage en aan de Klokbaai, en bij de wens van een aantal vastgoedeigenaren langs de Westzijde en Klokbaai om hun panden te verbouwen en woningen te realiseren.

School als vliegwiel van ontwikkeling

Een van de voorstellen voor het opknappen van de buurt is om op de Behouden Haven een nieuwe basisschool te bouwen. De huidige scholen in Oud West zijn niet groot genoeg om aan alle schoolgaande kinderen in het centrumgebied een plek te bieden. Daarom is de gemeente op zoek gegaan naar een locatie in Oud-West die geschikt is om een schoolgebouw neer te zetten. In een centrumgebied bleek dat geen eenvoudige opgave. De Behouden Haven kwam uit dit onderzoek als meest kansrijke locatie. Hierbij biedt de nieuwbouw van een school kansen om de directe omgeving te verbeteren, ook om die geschikt te maken voor een school. Hierbij valt te denken aan het verbeteren van verkeersveiligheid, aantrekkelijke openbare ruimte en het toevoegen van groen.

De buurt in om aandachtspunten op te halen

Het voorstel is nog geen uitgewerkt plan en moet nog aan de gemeenteraad voorgelegd worden. Daarvoor gaat de gemeente in gesprek met omwonenden. De gemeente wil graag horen wat de betrokken zien als de belangrijkste zaken die aangepakt moeten worden. Hiervoor wordt een eerste bijeenkomst georganiseerd op maandag 11 februari 2019. Mensen die niet aanwezig kunnen zijn, kunnen ook ook online een vragenlijst invullen en zo hun idee├źn delen. 

Vervolgtraject

De opbrengst van de inloopbijeenkomst en de online reactie krijgen een plek in het voorstel voor de gemeenteraad. Indien de raad akkoord gaat, gaat de gemeente verder in gesprek met alle belanghebbenden.

Wat kwam er uit de bijeenkomst?

Nieuws

9 februari 2021: Veelgestelde vragen Behouden Haven 

23 mei 2019: Hoe maken we de Behouden Haven aantrekkelijker?

Contact

Heeft u vragen over dit project? U kunt contact opnemen per mail via behoudenhaven@zaanstad.nl.


 

Hoog contrastToegankelijkheidsverklaringGa naar Zaanstad.nl