Catharinatoren

Catharinatoren 

Het stationsgebied in Zaandam krijgt er een woontoren bij met daarin 103 huurappartementen: 
de Catharinatoren

Donderdag 12 september 2019 heeft gemeente Zaanstad de Anterieure Overeenkomst getekend met de ontwikkelaars voor de Catharinatoren. De woontoren wordt ontwikkeld door KPO planontwikkeling en Bot Bouw Initiatief B.V. Het ontwerp is van Liesbeth van der Pol en haar bureau Dok Architecten. De plannen komen voort uit een tender van 2015, om dit gebied geen kantoorbestemming, maar een woonbestemming te geven. In 2020 zal volgens planning de bouw van de woontoren starten.

Geheel gasloos

De woontoren is toegankelijk voor huishoudens met een inkomen van modaal tot anderhalf modaal. Het pand wordt geheel gasloos en krijgt een EPC-waarde van 0,2. Daarmee past de woontoren ook goed in de Zaanse ambities om woningbouw verder te verduurzamen. 

Nieuwe woontoren is "een krachtige Zaanse dame"

Architect Liesbeth van der Pol draagt met het ontwerp van de Catharinatoren een steentje bij aan het Zaanse mozaïek in het gebied. "Het is een eigenzinnige toren, een gebouw met karakter. Zaans gekleed, met geglazuurde bakstenen in Zaanse groene tinten. Een krachtige Zaanse dame!" Van der Pol is ook de ontwerper van onder andere het nabijgelegen Ankersmidplein en praktijkschool De Brug in Assendelft. De naam voor de Catharinatoren verwijst naar de Russische prinses; ze kijkt uit over de Russische buurt en ligt dichtbij de Hermitage en de Romanov.
Afbeelding: grafische weergave, gezien vanaf de overkant van het spoor Afbeelding: grafische weergave, gezien vanaf de overkant van het spoor 

Afbeelding: grafisch weergave, gezien vanaf het kantoorgebouw Icoon IIAfbeelding: grafisch weergave, gezien vanaf het kantoorgebouw Icoon IIAfbeelding: weergave locatie Catharinatoren in vogelvlucht Afbeelding: weergave locatie Catharinatoren in vogelvlucht 

Hoog contrastToegankelijkheidsverklaring
Ga naar Zaanstad.nl