Houthavenkade

Bestemmingsplan Houthavenkade definitief


31 maart 2021
De Raad van State heeft uitspraak gedaan over het bestemmingsplan Houthavenkade. Er was alleen een kleine aanpassing nodig naar aanleiding van het beroep van Engie. De andere bezwaarschriften zijn afgewezen. Daarmee is het bestemmingsplan definitief. Wethouder Wessel Breunesse: ‘Ik ben blij met deze uitspraak. Zo kunnen we verder met de ontwikkeling van dit gebied. We blijven  in gesprek met de bedrijven. Samen kijken we hoe bedrijven en woningbouw zo goed mogelijk naast elkaar blijven functioneren.’

Volgende stappen 

Voordat de bouw kan starten, verhuist Van Oudenaren/Suzuki naar de overzijde van de Provincialeweg. Namelijk op de huidige plek van BMN Bouwmaterialen. Voor BMN is op Hoogtij nieuwe huisvesting in aanbouw. Met ENGIE zijn gesprekken gaande over verplaatsing naar Hoogtij. Als alles volgens planning verloopt, starten de werkzaamheden in de loop van 2021.

impressie Houthavenkade

Bestemmingsplan Houthavenkade goedgekeurd


6 juli 2020
De gemeenteraad heeft het bestemmingsplan voor de Houthavenkade goedgekeurd. In dit plan staat hoe de gemeente deze nieuwe wijk gaat inrichten. De 710 woningen, waarvan 30% in de sociale sector, worden verdeeld over vier blokken. Tussen twee woningbouwblokken komt een nieuwe binnenhaven. Het gehele binnengebied van het plan is autovrij en wordt ingericht als levendig verblijfsgebied. Onder de binnenterreinen komt ruimte om te parkeren.  En naar de Russische buurt komt er een voetgangersbrug. Ook is er plek voor horeca in de wijk. De bebouwing langs de Provincialeweg vormt een geluidbuffer tussen deze weg en de rest van het woongebied. 

impressie Houthavenkade

Houthavenkade wordt nieuwe woonwijk met haventje en horeca


26 februari 2020
Op het bedrijventerrein aan de Houthavenkade in Zaandam komt een duurzame woonwijk met 710 diverse woningen. En een insteekhaven met horeca. Het gaat om 40 koop- en 670 huurwoningen. Waarvan 30% sociale huur en 20% middeldure huur.

Lees meer

impressie van de Houthavenkade

Houthavenkade

Aan de Houthavenkade in Zaandam wordt er met Porten Development gesproken om 700 woningen te bouwen. Het woonprogramma zal bestaan uit 30% sociale huur (maximaal € 720,42 per maand), 20% middendure woningen (maximaal € 971,- per maand) en 50% van de woningen in de vrije sector. 

Met de ontwikkeling van de Houthavenkade beantwoordt Zaanstad de vraag naar woningen. Zaandam centrum biedt een aantrekkelijk woon-werk gebied. Het ligt nabij openbaar vervoer, winkels, horeca, water en sportgelegenheden.

Kwaliteit verbeteren

Het programma MAAK.Zaanstad heeft als doel om van Zaanstad een aantrekkelijkere stad te maken waarbij we de kwaliteit (zowel fysiek als sociaal) willen verbeteren. Met de ontwikkeling van deze plek krijgt de entree van het centrum een nieuw gezicht. Met een  insteekhaven zijn er mogelijkheden voor een betere beleving aan het water. En komt er meer aandacht voor voorzieningen in de Russische Buurt.

Planning

  • De ontwikkelaar en gemeente hebben 26 februari 2020 de anterieure overeenkomst (AO) ondertekend. In deze overeenkomst worden onder andere afspraken gemaakt over de huurprijzen van de
    woningen, wie welke kosten voor haar rekening neemt en hoe de woningen eruit moeten zien.
  • Het ontwerp bestemmingsplan lag ter inzage tot en met 29 april 2020. Naar verwachting beslist de gemeenteraad in juli 2020 over het definitieve bestemmingsplan.
  • Nadat het bestemmingsplan is vastgesteld, kan de vergunning om te bouwen worden aangevraagd. De verwachting is dat in de tweede helft van 2021 gestart kan worden met de bouw van de woningen.

Meer weten?

Op www.houthavenkade.nl staat meer informatie over dit project. Hier vindt u onder andere een uitgebreidere planning, antwoorden op veelgestelde vragen en meer impressiebeelden. Ook kunt u zich inschrijven voor de nieuwsbrief.

Hoog contrastToegankelijkheidsverklaring
Ga naar Zaanstad.nl