Saendenborch

Saendenborch


Er zijn plannen om het kantoorgebouw Saendenborch en het terrein erachter geschikt te maken voor ruim 200 huurappartementen. Het huidige pand staat op de hoek van de Stationsstraat en Rustenburg in Zaandam. 

Sinds 2017 staat het kantoorgebouw voor het grootste deel leeg. Hiervoor zaten onder andere het UWV en de politie in dit pand. De afgelopen jaren zijn er plannen besproken voor deze locatie. Uit buurtgesprekken in 2016 en 2017 kwamen ideeën over hoe het pand ook een functie kan hebben voor de buurt. Bijvoorbeeld om elkaar te ontmoeten.

Huurappartementen, short-stay en voorzieningen

Uit onderzoek naar de haalbaarheid, is een plan ontstaan voor 204 huurappartementen, met hoog- en laagbouw. Minimaal 30 procent bestaat uit sociale huurwoningen en 56 zogeheten short-stay appartementen voor tijdelijke verhuur (maximaal 6 maanden). Aan bijvoorbeeld studenten, expats of personen die dringend woonruimte nodig hebben, zoals bij een scheiding. Het plan is dat een groot deel van deze woningen in een woontoren achter de bestaande bebouwing komt. Op de begane grond is ongeveer 900 m² ruimte voor voorzieningen.

Tijdelijke opvang Oekraïense vluchtelingen

In de zomer van 2022 zijn de plannen voor woningbouw met de buurt gedeeld. De gemeente Zaanstad en de eigenaar van het pand hebben in januari 2023 de anterieure overeenkomst getekend. Hierin staan de afspraken tussen de gemeente en de eigenaar over ontwikkelaar over de plannen voor de woningbouw. De verbouwing zal enkele jaren duren en het pand staat tot die tijd leeg. Daarom is het geschikt om te gebruiken als tijdelijke noodopvang voor een periode van twee tot drie jaar. De gemeente heeft besloten om hier tijdelijk 450 Oekraïense vluchtelingen in op te vangen. In januari gaan we hierover met omwonenden in gesprek. Lees hier het volledige nieuwsbericht over de tijdelijke opvang in Saendenborch.

impressie Impressie van de nieuwe huurappartementen

foto van de ondertekening van de anterieure overeenkomstOndertekening anterieure overeenkomst

Hoog contrastToegankelijkheidsverklaringGa naar Zaanstad.nl