Stationsplein

Het stationsplein aan de zijde Houtveldweg verandert in een levendige en groene entree van de wijk Zaans Hout.

Ontwerp voor tijdelijke inrichting Stationsplein


16 februari 2021
Eind 2020 is onder bewoners van Zaanstad gestemd op twee 2 varianten voor de tijdelijke inrichting van het stationsplein. Er zijn toen 700 stemmen binnengehaald. Ruim 90% stemde  op ontwerp B, de Parkheuvels. Dit  winnende ontwerp wordt nu verder uitgewerkt. De verwachte start van de werkzaamheden is begin maart 2021. Dit plantseizoen willen we het park nog aangelegd hebben. De verwachting is dat het park half april 2021 af is.

Lees meer

plattegrond tijdelijke inrichting StationspleinPlattegrond ontwerp tijdelijke inrichting Stationsplein

Weghalen fietsenrekken aan Ebbehout


20 augustus 2020
Vanaf maandag 24 augustus starten wij met het verwijderen van de fietsenrekken aan het Ebbehout. Het gaat om de rekken met een dubbele laag, tussen het Zaan Hotel en het kantoor van de Omgevingsdienst in. De fietsenrekken stonden hier tijdelijk en zijn met de komst van de nieuwe fietsenstalling niet meer nodig.

Stationsplein

Het stationsgebied ten westen van station Zaandam is volop in ontwikkeling.  In de nieuwe woonwijk Zaans Hout is ruimte voor 800 woningen.  Dagelijks lopen er vele reizigers, nieuwe bezoekers en bewoners van en naar het station. Het stationsplein krijgt een flinke opknapbeurt en verandert in een aantrekkelijk en levendig gebied. Een groene entree van de stad met fraaie straten en pleinen.

De transformatie is al begonnen. Boven op de Deen supermarkt zijn de kantoren omgezet naar woningen voor starters. Op het Stationsplein wordt gewerkt aan een viersterren hotel (Zaanhotel) en er komt nieuwbouw op de locatie van het oude Achmeakantoor. Het nieuwe Zaanhotel krijgt een terras aan het plein, net als de lunchroom bij de Deen. De fietsrekken gaan van het plein af: aan de zuidkant van het plein komt een gloednieuwe fietsenstalling - met plek voor 1300 fietsen.

Planning

De herinrichting start na oplevering van de spooroverbouwing, naar verwachting lente 2020.

Hoog contrastToegankelijkheidsverklaring
Ga naar Zaanstad.nl