Houthavenkade wordt nieuwe woonwijk met haventje en horeca

Houthavenkade wordt nieuwe woonwijk met haventje en horeca


26 februari 2020
Op het bedrijventerrein aan de Houthavenkade in Zaandam komt een duurzame woonwijk met 710 diverse woningen. En een insteekhaven met horeca. Het gaat om 40 koop- en 670 huurwoningen. Waarvan 30% sociale huur en 20% middeldure huur.

Een flink deel van deze sociale huurwoningen is specifiek voor jongeren en starters. Deze woningen hebben een maximale huurprijs van € 432,51 per maand. Op de middeldure en vrije sector huurwoningen krijgen Zaanse inwoners voorrang.

Bouw start in 2021

Zaanstad tekende op 26 februari de anterieure overeenkomst met alle betrokken partijen. Hierin staan afspraken over de woningen, zoals de kosten, de huurprijzen en de ontwerpen. De bouw start in de loop van 2021. Wethouder Songül Mutluer: ‘De Houthavenkade wordt een plek voor ontmoeting. De wijk verbindt straks met de Havenbuurt, Het Eiland en de Russische Buurt. Met een mooie nieuwe entree naar het centrum van Zaandam.’

Duurzaam ontwerp met ruimte voor ontmoeting

Voor voorbijgangers komt er een insteekhaven in de wijk. Deze grenst aan horeca en ingericht met trappen, waardoor het een fijne plek wordt om te zitten. Daarnaast komt er een waterplein als ontmoetingsplek en een extra brug naar de Russische Buurt.

Groene daktuinen en gevels met klimop

De woningen hebben een gemiddelde EPC-waarde van 0,16. Ook krijgen ze gemeenschappelijke groene daktuinen. Op een deel van de gevels komt klimop. Voor vlinders en insecten komt er beplanting en vogels en vleermuizen krijgen nestkasten..

Ondergronds parkeren en 23 deelauto’s

De wijk ligt op loopafstand van het station en wordt grotendeels autoluw. Bewoners kunnen parkeren onder de gebouwen of gebruik maken van een van de circa 23 deelauto’s. In de wijk gaat betaald parkeren gelden. Voor de huidige bewoners heeft de ontwikkelaar een parkeervergunning afgekocht voor 10 jaar.

Zaanstad sloot de overeenkomst voor de Houthavenkade met Porten Development B.V., Porten Houthavenkade B.V. en Bot Bouw B.V. Ook woningcorporatie Rochdale en investeerder Bouwinvest waren aanwezig.


Vogelvlucht van de Houthavenkade

Impressie van de Houthavenkade met haventje

Hoog contrastToegankelijkheidsverklaringGa naar Zaanstad.nl