‘Overtuinen B’ geplande locatie voor nieuwbouw Europese School

‘Overtuinen B’ geplande locatie voor nieuwbouw Europese School


19 februari 2021
Zaanstad is, naast Alkmaar, in de race als locatie voor de nieuwbouw van de Europese School in Bergen (NH). ‘Overtuinen B’ de geplande locatie is voor de nieuwbouw van de school. De gemeenteraad heeft daar mee ingestemd. Het gaat om het terrein ten zuiden van de Verkadevilla, aan de Provincialeweg.

Het staat nog niet vast dat de Europese School uiteindelijk naar Zaanstad komt. Die keuze is aan het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW). Zij gaan de komende maanden de plannen van beide gemeenten beoordelen. De gemeente heeft geen invloed op deze beslissing.

‘Een aanwinst voor de stad’

Wethouder Economische Zaken Hans Krieger: “De komst van een Europese School is een enorme aanwinst voor de stad. Zaanstad wordt daarmee aantrekkelijker als vestigingsplaats voor bedrijven en dat is goed voor de werkgelegenheid. Ons imago verbetert en dat zorgt op de lange termijn voor meer welvaart in de hele stad. Zaanstad moet een echte maak-stad blijven met bedrijven die zorgen voor banen en voor toekomstmogelijkheden voor onze inwoners.”

Bedrijven van de toekomst

Grote Zaanse werkgevers geven aan dat zij internationale kenniswerkers nodig hebben om verder te kunnen groeien en innoveren. De komst van een Europese school helpt daarbij omdat kinderen van kenniswerkers dan internationaal onderwijs kunnen volgen. 'Zaanstad zet zich hierdoor ook op de kaart bij bedrijven die zorgen voor de banen van de toekomst. Denk aan bedrijven die een rol spelen in de energietransitie, in IT en in de Techsector. Het hebben van een Europese School is een boost die het hele noordelijke deel van Metropool Regio Amsterdam aantrekkelijker maakt voor het (internationale) bedrijfsleven. We willen een stad zijn én blijven waar mensen prettig wonen én werken', aldus Krieger.

Nieuwbouwproject Verkadebuurt

Overtuinen B is onderdeel van het stedenbouwkundig plan Verkadebuurt. Dat is een nieuwbouwproject op het voormalige Verkadeterrein, waar 470 woningen en bijbehorende voorzieningen komen. Een stedenbouwkundige verkenning wijst uit dat de Europese School met bijbehorende faciliteiten hier goed past. Het gevolg is dat er op de plek waar de school komt minder woningen kunnen komen. De gemeente onderzoekt of de woningen op een andere plek op Overtuinen B kunnen komen. Krieger: 'Zaanstad vindt de bouw van nieuwe woningen enorm belangrijk. We willen ervoor zorgen dat onze kinderen en kleinkinderen in onze streek een huis kunnen vinden. Daarom bouwt Zaanstad de komende 20 jaar 20.000 woningen.'

Eind 2021 meer duidelijkheid

Naar verwachting maakt het ministerie van OCW eind 2021 bekend of de Europese School naar Zaanstad komt. Als de keuze op Zaanstad valt dan start de bouw naar verwachting in 2023. De Europese School wil het nieuwe schoolgebouw vanaf het schooljaar 2025-2026 in gebruik nemen.

Impressies hoe de school eruit zou kunnen zien op deel van Overtuinen BImpressie hoe de school eruit zou kunnen zien op deel van Overtuinen B

Impressies hoe de school eruit zou kunnen zien op deel van Overtuinen BImpressie hoe de school eruit zou kunnen zien op deel van Overtuinen B

Hoog contrastToegankelijkheidsverklaringGa naar Zaanstad.nl