Spooroverbouwing

Over het spoor van station Zaandam komt een spooroverbouwing.  Op de overbouwing komt een transfer voor voetgangers en fietsers die het centrum verbindt met de westzijde. Het station zelf krijgt ook een opknapbeurt.

Officiële opening vernieuwd stationsgebied Zaandam


25 september 2020
Gisteren openden Irma Winkenius (Regiodirecteur NS), Harro Homan (ProRail-regiodirecteur) en Gerard Slegers (portefeuillehouder Vervoerregio Amsterdam en wethouder Mobiliteit) officieel het vernieuwde stationsgebied na een bouwperiode van circa twee jaar. Het resultaat is een moderne spooroverbouwing in de typisch Zaanse stijl met een nieuwe entree tot het station voorzien van winkels, een fietspad dat het centrum en West met elkaar verbindt en een nieuwe fietsenstalling die plaats biedt aan 1.400 fietsen. Het vernieuwde stationsgebied is inmiddels al enige tijd in gebruik. Om het een feestelijk tintje te geven, is het stationsgebied in de bloemen gezet.

Lees meer

foto van de spooroverbouwing

Fietsroute op de spooroverbouwing en fietsenstalling Houtveldweg open in juni


12 mei 2020
Door de coronacrisis is de openstelling van de fietsenstalling aan de Houtveldweg uitgesteld tot juni. Vanaf dan kan ook het fietsverkeer gebruik maken van de spooroverbouwing en het fly-over fietspad De Slinger. De fietsroute van en naar het stadscentrum zal tijdens de openstelling duidelijk aangegeven worden met borden en via verkeersregelaars. Meer informatie volgt.

foto van fietsenstalling aan de Houtveldweg

Minder treinen van en naar Zaandam vanwege werkzaamheden


26 september 2019
In het weekend van 28 september vinden werkzaamheden plaats aan de spooroverbouwing. Dit kan hinder veroorzaken. Daarnaast rijden het hele weekend minder treinen van en naar Zaandam.

Lees meer

impressie spooroverbouwing

Nieuwe entree station Zaandam

Vanaf maandag in gebruik

 
30 juli 2019
Maandag 5 augustus gaat de nieuwe entree van station Zaandam, in het  midden van de spooroverbouwing, om 10.00 uur officieel open. De toegang van de stationshal vanaf de centrumkant gaat dan dicht.

Lees meer

impressie spooroverbouwing

Nieuw looproute langs Zaanse huisjes geopend


20 mei 2019
‘Een nieuwe looproute! Nu nog even doorlopen, straks weer een nieuwe route’. Aldus de stickers op de stroopwafels, die maandagochtend 20 mei op station Zaandam werden uitgedeeld. Een feestelijk moment, want om 10.00 uur werd de spooroverbouwing geopend!

Lees meer


Nieuwe looproute over spooroverbouwing station Zaandam


14 mei 2019
Sinds het voorjaar van 2018 werken we aan een spooroverbouwing bij station Zaandam. Vanaf maandag 20 mei ziet u de eerste resultaten. Vanaf de Houtveldwegzijde loopt u naar het station via de nieuwe route over de spooroverbouwing. Daar komt u ook langs de nieuwe winkeltjes.

Lees meer

plaatje van de looproute

Werkzaamheden verbindingsdek en lift spooroverbouwing


19 december 2018
Tussen het Stadhuisplein en de spooroverbouwing wordt een verbindingsdek gebouwd. De werkzaamheden vinden van half januari 2019 tot half mei 2019 plaats. Hiervoor is een afsluiting en een omleiding nodig. Ook komt er een permanente lift aan de Houtveldweg.

Lees meer

plattegrond van de omleiding

Afsluitingen en omleidingen vanwege werkzaamheden spooroverbouwing


13 november 2018
Over het spoor in Zaandam komt een spooroverbouwing. Dit is een route voor voetgangers en fietsers die het centrum verbindt met de westzijde van de stad. In de stationshal van station Zaandam vinden in het weekend van zaterdag 8 december tot maandag 10 december aanpassingen plaats. Voor deze werkzaamheden zijn enkele afsluitingen en omleidingen nodig.

Lees meer

foto van bouw aan spooroverbouwing

Werkzaamheden stationslift en -fietsenstalling Zaandam


27 september 2018
Ter voorbereiding van de nieuwe lift aan de westzijde van het station boort aannemer Hegeman Bouw & Infra vanaf deze week palen nabij de gevel van de roltrappen aan de Houtveldweg. Medio februari 2019 is de lift gereed voor gebruik. De tijdelijke lift is vanaf 17 september te bereiken via een veilige route door de bouwplaats. De omleidingsroute is afgebakend met bouwhekken en ter plaatse aangegeven met borden.

Lees meer

foto van impressie spooroverbouwing

Filmpje spooroverbouwing station Zaandam


25 juli 2018
Er wordt hard gewerkt aan de spooroverbouwing bij station Zaandam. Omdat het spoor tijdens de werkzaamheden vrij moet zijn, rijden sommige treinen sinds vorige week zaterdag niet. Andere treinen rijden op andere tijden of vanaf een ander spoor. Dat duurt tot en met zondag 29 juli. Aannemer Hegeman maakte een filmpje van de werkzaamheden.

Lees meer

impressie spooroverbouwing

Hoe verloopt het werk aan de spooroverbouwing?


17 juli 2018
Over het station Zaandam komt een spooroverbouwing. Aannemer Hegeman voert daarvoor van zaterdag 21 juli tot en met zondag 29 juli werkzaamheden voor uit.

Lees meer

foto van bouwgeraamte spooroverbouwing

Voorbereiding spooroverbouwing gestart


13 maart 2018
De planning voor de realisatie van de spooroverbouwing is bekend. Hegeman Bouw & Infra is in de week van 12 maart gestart met het inrichten van de bouwplaats aan de zijde Houtveldweg. In het geval van omleidingen wordt u op tijd op de hoogte gehouden. Het station blijft gedurende de bouw bereikbaar.

Lees meer

impressie spooroverbouwing

Spooroverbouwing

De spooroverbouwing is een belangrijk onderdeel van het centrum van Zaanstad.  De stad groeit en krijgt meer reizigers die in- en uit de stad willen. Zaanstad zet zich met MAAK. Zaanstad in om de stad klaar te maken voor de toekomst, meer woningen te bouwen, betere voorzieningen te realiseren en goede verbindingen te maken. De spooroverbouwing is hierin van groots belang als centrale verbinding in de stad.

Over het spoor is met de spooroverbouwing een verbinding gemaakt tussen oost en west voor wandelaars en fietsers. De route sluit aan op het Stadhuisplein en de Houtveldweg.  Het station is nu ook een prettig verblijfsgebied met nieuwe winkeltjes en een gemoderniseerde stationshal. Ook is er een nieuwe fietsenstalling aan de Houtveldweg met plek voor circa 1400 fietsen.

Samenwerking

De realisatie van de spooroverbouwing was mogelijk dankzij een constructieve samenwerking tussen ProRail, NS Stations, Zaanstad en de Vervoerregio Amsterdam

Impressie spooroverbouwing

Impressie spooroverbouwing

Impressie spooroverbouwingImpressiebeelden door:  Nunc Architecten

Hoog contrastToegankelijkheidsverklaring
Ga naar Zaanstad.nl