Weiteveen

Weiteveen

Het terrein Weiteveen is gekozen als locatie voor drie Zaanse bedrijven om zich tijdelijk of permanent te vestigen. Het gaat om een sportschool (Personal Fitness Center) en twee kinderdagverblijven ('t Zaans Stationnetje en Freekids). Deze zaten eerst op verschillende plekken in Westerwatering, waar nu woningen komen.

Op dit moment zitten de drie bedrijven tijdelijk aan de Houtveldweg. (Op het terrein van de Integraal Kind Centrum (IKC) Rietvink.) Door de bedrijven een plek te geven op Weiteveen kunnen ze in de wijk blijven. Op het terrein Weiteveen zijn nu al een skatepark, een Jongeren Ontmoetingsplek (JOP) en een pannakooi. Verder ligt het grootste deel van het terrein braak.

Planning

De sportschool en de kinderdagverblijven zullen volgens de huidige planning eind mei 2024 hun tijdelijke plekken aan de Houtveldweg verlaten. Dit is vanwege de bouw van de basisschool het IKC Rietvink. Op dit moment zijn de drie bedrijven bezig met een vergunning voor een plek op de Weiteveen. Als deze zijn verleend, dan kunnen de voorbereidingen voor de bouw mogelijk dit najaar beginnen.

plattegrond van terrein WeiteveenHet braakliggende terrein op Weiteveen

Personal Fitness Center

Het Personal Fitness Center (PFC) komt blijvend op Weiteveen. In 2021 tekenden de sportschool en de gemeente hier een intentieovereenkomst voor. De sportschool komt op het meest zuidelijke gedeelte van het terrein. De aanvraag voor een vergunning voor de bouw is nu in behandeling. Voor de bouw van de sportschool is het nodig om 35 bomen te kappen. Hier is een kapvergunning voor aangevraagd. Om dit te compenseren komen er nieuwe bomen voor terug. Het herplanten van de bomen combineren we met het verplaatsen van de pannakooi en de JOP.

Op de kapvergunning is bezwaar ingediend. Als het hierdoor niet mogelijk is om na de zomer te kappen, kan de bouw niet op tijd beginnen.

't Zaans Stationnetje 

Kinderdagverblijf 't Zaans Stationnetje komt voorlopig tijdelijk op Weiteveen. Voorheen zat 't Zaans Stationnetje aan de Ebbehout. Hier wordt nu de Tijdgeest (lege kavel naast de GGD aan de Ebbehof) gebouwd. Het kinderdagverblijf wil graag een vaste plek op Weiteveen. Vorig jaar bleek het plan hiervoor niet meer haalbaar, door de gestegen bouwkosten. Daarom heeft 't Zaans Stationnetje aan de gemeente toestemming gevraagd voor een tijdelijke plek voor maximaal vijf jaar. Dit geeft hen meer tijd om de plannen en de financiering voor een vaste plek rond te krijgen. De gesprekken met 't Zaans Stationnetje voor een tijdelijke locatie lopen nog. Naar verwachting komt hier nog een vergunningaanvraag voor.

Freekids 

Kinderdagverblijf Freekids zat oorspronkelijk op de huidige nieuwbouwlocatie van De Zaanse Helden. Freekids zal permanent terugkeren naar de locatie van de Zaanse Helden. Volgens de planning heeft Freekids een tijdelijke plek nodig tot half 2025, als de bouw van De Zaanse Helden klaar is. De gesprekken voor een tijdelijke plek op Weiteveen lopen op dit moment. Ook hiervoor verwachten we nog een vergunningaanvraag.

Hoog contrastToegankelijkheidsverklaringGa naar Zaanstad.nl