Verkadebuurt

De Verkadebuurt

Op de voormalige sportvelden van Verkade komt een nieuwe woonwijk: de Verkadebuurt. Hier komen circa 470 woningen. 

De Verkadebuurt wordt een buurt waar voor ieder wat is. Er komen grondgebonden woningen en appartementen, in de sociale en in de vrije sector. Zowel op grond van de gemeente als Parteon wordt 30% van de woningen in de sociale sector gerealiseerd. Lees hier meer over de woningen van Parteon.

De mix van type woningen, de nieuwe toegangsweg voor de Verkadefabriek, het behoud van de Verkadevilla, met veilige verkeersroutes in een zo groen mogelijke omgeving met nieuwe watergangen zijn de belangrijkste elementen.

Nieuws

4 april 2023: Update ontwikkelingen Verkadebuurt
29 november 2022: Sfeerverslag inloopbijeenkomst Verkadebuurt 24 oktober 2022
24 oktober 2022: Bewonersbijeenkomst Verkadebuurt 24 oktober 2022 
9 juli 2021: Overtuinen B weer beschikbaar voor nieuwbouw
19 februari 2021: ‘Overtuinen B’ geplande locatie voor nieuwbouw Europese School
12 augustus 2020: Bestemmingsplan Verkadebuurt gepauzeerd door stikstofproblematiek
23 oktober 2019: Stedenbouwkundig plan Verkadebuurt
27 september 2019: Inloopbijeenkomst stedenbouwkundig plan Verkadebuurt
30 juli 2019: Bewoners denken mee over communicatie Verkadebuurt 
5 november 2018: Eerste kennismaking klankbordgroep Verkadebuurt
25 mei 2018: Zaanstad.nl - Gemeente en Verkade maken afspraken Verkadebuurt definitief
25 april 2018: Inloopbijeenkomst Verkadebuurt 18 april

Plattegrond van Verkadebuurt


Uitstraling Verkadebuurt bekend

Het stedenbouwkundig plan voor de Verkadebuurt geeft een indruk van de uitstraling van de nieuwe woonwijk. Het beschrijft onder andere de woontypes, het parkeren, de verkeersverbindingen en het groen.  

Stedenbouwkundig Plan Verkadebuurt.pdf

Openbare ruimte

Voor de ontwikkeling van het gebied Overtuinen wordt gewerkt aan een Plan Openbare Ruimte. Hierin kun je straks alles vinden over hoe de openbare ruimte van het gebied ingericht gaat worden. Dus onder andere hoe het groen, het parkeren, verlichting in dit project eruit komt te zien. Vooruitlopend op dit Plan Openbare Ruimte is voor het gebied is alvast een apart bomenplan opgesteld. In dit bomenplan staat aangegeven welke bomen gekapt worden en welke niet en welke bomen verplaatst kunnen worden.

Bomenplan Overtuinen.pdf

Let op: aan dit document kunnen geen rechten worden ontleend. 

De hoofdreden voor een apart bomenplan, is dat voor het grote gebied Overtuinen in één keer inzichtelijk en duidelijk wordt wat dit betekent voor de bomen. Daarnaast moet het gebied voorafgaand aan de ontwikkelingen rondom nieuwbouw opgehoogd worden. Die ophoging betekent dat sommige bomen al iets eerder weg moeten. Het gebied is geen openbaar terrein, wat maakt dat sommige bomen vergunningsvrij zijn en andere niet. Het noordelijke deel is eigendom van Parteon en het zuidelijke deel was van Verkade en is met bestemming bouwen gekocht door de gemeente om het door te verkopen aan een ontwikkelaar.

Wil je meer weten over kapvergunningen of het bomenbeleid in Zaanstad? Kijk dan op buitengewoon.zaanstad.nl/kapvergunning

Overtuinen

De Verkadebuurt is onderdeel van Overtuinen. Overtuinen ligt langs de Provincialeweg in Zaandam, 400 meter ten noorden van station Zaandam. Overtuinen bestaat uit twee deelgebieden: de Verkadebuurt en de Mauritsbuurt.

Veelgestelde vragen

Wilt u op de hoogte blijven van de ontwikkelingen en in de gaten houden of er bekendmakingen geplaatst worden in verband met dit gebied? U kunt hier alle bekendmakingen vinden.

Plattegrond van Verkadebuurt

Hoog contrastToegankelijkheidsverklaringGa naar Zaanstad.nl