Mauritsbuurt

Het laatste nieuws en meer over de plannen voor deze nieuwe buurt

Over de Mauritsbuurt 

Aan de westkant van het centrum van Zaandam ligt De Mauritsbuurt, ten zuiden van het Volkspark.  Het gebied wordt omsloten door de provinciale weg, spoorbuurt en de sloot ‘De Vaart’. Naast het Volkspark komt een schoolgebouw. Tussen de Provincialeweg en de school komen woningen. Op het voormalige bedrijfsterrein aan de Mauritsstraat komen eveneens woningen. 

Nieuws

6 juli 2023: Voortgang Mauritsbuurt
13 december 2022: Nieuwe zandbak en speeltoestel op schoolplein Et Buut en Westerkim
15 juli 2022: Update over omgevingsvergunningen Mauritsstraat 4 t/m 10 en De Kroon
18 mei 2022: Omgevingsvergunningen voor De Kroon en Mauritstraat 4 t/m 10
24 februari 2022: Bijeenkomst klankbordgroep over opening nieuwe school en verkeersoplossing
2 februari 2022: Update verkeersoplossing Mauritsstraat 
22 december 2021: Verkeersoplossing Mauritsstraat
10 september 2021: Anterieure overeenkomst voor 140 woningen aan de Mauritsstraat 4 t/m 10 A-P
8 juli 2021: Stand van zaken Mauritsbuurt
11 februari 2021: Sfeerverslag bewonersbijeenkomst 20 januari
19 januari 2021: Uitnodiging informatiebijeenkomst Mauritsstraat Zaandam.pdf
30 juni 2020: Klankbordgroep digitaal bijgepraat op 8 juni
19 juni 2020: Hoogste punt nieuwbouw IKC Overtuinen bereikt
24 april 2020: Herstart bouw school IKC Overtuinen
3 april 2020: Update bouw van de school en de inrichting openbare ruimte

Meer weten?

Veelgestelde vragen


Plattegrond van de MauritsbuurtPlattegrond van de Mauritsbuurt

School met bso en gymzaal
foto van het schoolgebouw

Aan de Mauritsstraat is een nieuw schoolgebouw opgeleverd. Het is een samenwerking tussen meerdere scholen uit het basisonderwijs en kinderopvangorganisaties. Ook wel Integraal KindCentrum (IKC) of Multifunctionele Accomodatie (MFA) genoemd. In het gebouw zitten de scholen OBS Et Buut en CBS de Westerkim. Daarnaast is er een gymzaal, een peuterspeelzaal en een buitenschoolse opvang.

De Kroon

impressie van De KroonOp de plek van het kantoor van de BAM, komt De Kroon, bestaande uit 68 koopappartementen en een overdekte parkeergarage. De appartementen variëren van 50 tot 90 m2 en kosten tussen de € 185.000 en € 315.000. Het gebouw krijgt een karakteristieke bakstenen gevel. Dit is ook kenmerkend voor de historische gebouwen van Verkade, die hier vroeger stonden. 

Presentatie De Kroon FKG architecten.pdf

Voor ontwikkeling is de omgevingsvergunning in december 2022 verleend. De kapvergunning is inmiddels ook verstrekt. Voor de bouw van De Kroon worden de drie bomen op de hoek van Mauritsstraat/Anna de Waalstraat gekapt.

Meer informatie over deze vergunningen kunt u hier aanvragen.

Mauritstraat 4 t/m 10

impressie van de nieuwe woningenAan de Mauritsstraat in de nieuwe wijk Overtuinen in Zaandam komen 140 nieuwe woningen. Waarvan 30% sociale huur en 10% middeldure huur. De woningen zijn geschikt voor onder andere ouderen en jongeren. De bouwstijl van de woningen past bij nieuwbouwproject ‘De Kroon’, dat ook in de Mauritsbuurt komt. Ook delen ze een groene daktuin en een inrit naar de stallingsgarage. Borghese Real Estate is de ontwikkelaar en de omgevingsvergunning is definitief. De bouw start half 2022. 

Buurtpresentatie door Borghese en Zecc Architecten.pdf

QA Mauritsbuurt-Borghese.docx

Openbare ruimte 

Voor de openbare ruimte die de projecten met elkaar verbindt in de Mauritsbuurt is een inrichtingsplan gemaakt. Dit is in januari 2021 aan omwonenden toegelicht. De gemeenteraad heeft besloten dat onder meer vanuit het transformatiefonds geld vrijgemaakt wordt om te gebruiken voor de inrichting van de Mauritsbuurt. 

Bekijk hier het inrichtingsplan

Speeldek en stallingsgarage 

Belangrijk onderdeel van dit plan is dat een speeldek met daaronder een stallingsgarage gebouwd gaan worden. Dit speeldek kan buiten schooltijd door iedereen uit de omgeving gebruikt worden. Onder het speeldek zijn voldoende parkeerplaatsen voor de scholen. Zodra het ontwerp voor het speeldek klaar is, delen we dat met de omgeving. 

Bomen

Er komt veel aandacht voor groen in de Mauritsbuurt. Voor heel Overtuinen (Mauritsbuurt en Verkadebuurt) heeft een onafhankelijk onderzoeksbureau een onderzoek gedaan naar de bomen in deze buurt. Dit bureau heeft beoordeeld welke bomen kunnen blijven en welke gekapt moeten worden  voor de ontwikkeling van de nieuwe buurt. De bomen die weg moeten worden pas gekapt als de werkzaamheden starten. Daarnaast worden deze bomen ruimschoots gecompenseerd door net zo veel of meer groen te planten.

Het bomenplan kunt u hier bekijken


Zorgwoningen

De initiatiefnemer voor de circa 44 zorgwoningen heeft een eerste idee ingediend. Zodra de haalbaarheid van dit initiatief onderzocht is, komt er een ruimtelijk programma van eisen. Hierin staan de eisen en wensen voor de woningen.


Nieuwsbrief

Met de nieuwsbrief MAAK.Centrum informeren we u vier keer per jaar over de laatste ontwikkelingen in dit gebied. Abonneer u op de e-mailnieuwsbrief en blijf op de hoogte!

Aanmelden nieuwsbrief

Hoog contrastToegankelijkheidsverklaringGa naar Zaanstad.nl