College stemt in met plan De Zaanse Helden: 620 nieuwe woningen

College stemt in met plan De Zaanse Helden: 620 nieuwe woningen

 
5 december 2019
Op het voormalig Vrodest-terrein in Zaandam komen 607 nieuwe woningen. Het bestemmingsplan De Zaanse Helden maakt dit mogelijk.  Dit is goedgekeurd door het college van burgemeester en wethouders. De woningen zijn verdeeld over negen woontorens. Daarnaast komen er een parkeergarage, een natuurinclusieve daktuin en een brugverbinding met de molen Held Jozua. Ook kan er een commerciële ruimte van 1.650 m² komen. Het bestemmingsplan maakt het mogelijk woningen in plaats van deze ruimte te maken of grote woningen te splitsen, tot een maximum van 620 woningen in totaal.

Wethouder Wessel Breunesse: ‘Met deze nieuwe stap in de ontwikkeling van de Zaanse Helden leveren we een bijdrage aan de Zaanse woningbouwopgave. Ook biedt het plan ruimte voor groen in een stedelijke omgeving.’ Uiteindelijk moet de gemeenteraad het bestemmingsplan vaststellen.

Verschillende woningen en ruimte voor groen

In de Zaanse Helden komen woningen voor vele doelgroepen. Zo komen er 163 sociale huurwoningen met een omvang tussen de 52 en 95 m2 gebruiksoppervlak. De sociale woningen zijn verdeeld over twee woontorens en worden door Parteon verhuurd. De 356 vrije sector huurwoningen zijn tussen de 52 en 100 m2 gebruiksoppervlak.  Deze woningen zijn ook geschikt voor starters. Het dichtst bij molen de Jozua worden 88 vrije sector koopwoningen gerealiseerd met een oppervlakte tussen de 68 en 116 m2 gebruiksoppervlak. Tussen de woontorens komt een openbare binnentuin. De daktuinen zien eruit als eilanden. Dit is gebaseerd op het ‘slagenlandschap’ van vroeger in het westen van Zaandam.’    

Reageren op de plannen

Binnenkort hebben betrokkenen zes weken de tijd om te reageren op de plannen. Dit kan als het bestemmingsplan, de omgevingsvergunning en het besluit hogere waarden geluid zijn gepubliceerd. Omwonenden krijgen een uitnodiging voor een informatievond over De Zaanse Helden.

Geen extra toename op uitstoot van stikstof

Uit berekeningen blijkt dat het plan De Zaanse Helden geen extra stikstof veroorzaakt.  Dit is omdat De Zaanse Helden in de plaats komt van een klein bedrijventerrein met gasgestookte gebouwen. De nieuwbouw wordt niet op gas aangesloten.Daarmee heeft het plan geen negatieve gevolgen op de omliggende Natura 2000-gebieden.

impressie De Zaanse Helden

Hoog contrastToegankelijkheidsverklaringGa naar Zaanstad.nl