Behouden Haven vragen en antwoorden

Algemeen

  • Waar ligt de Behouden Haven?

    De locatie de Behouden Haven bevindt zich direct naast het winkelcentrum Westzijde midden in het centrumgebied van Zaandam. De plek bestaat nu met name uit parkeerplaatsen.

  • Waarom wordt de Behouden Haven aangepakt?

    Ondanks de centrale ligging, heeft de locatie de Behouden Haven nu niet de uitstraling die Zaanstad graag zou willen. De Behouden Haven bestaat nu uit een mix van functies en voorzieningen , en het gebied heeft een desolate uitstraling. Daarbij is de riolering in het gebied aan onderhoud toe. De gemeente ziet kansen om een aantal ontwikkelingen in de buurt tegelijkertijd op te pakken en daarmee de uitstraling van dit gebied in het centrum van Zaandam flink te verbeteren.

  • Wat is het plan voor de Behouden Haven?

    Het plan is om de verblijfskwaliteit en uitstraling van de buurt te verbeteren door gecombineerde nieuwbouw te realiseren (verpleeghuis Nieuw Saenden en de basisschool in één gebouw) en het creëren van een groenere uitstraling. Het ideaal is om een mooi en nieuw gebouw met gecombineerde functies te realiseren in verbinding met de buurt(bewoners) en de al aanwezige winkels. En om een goede samenhang te creëren tussen de gebouwen, wegen, parkeergelegenheid en groenvoorziening.

  • Hoe kan ik op de hoogte blijven van de plannen en besluiten?

    Hoe kan ik op de hoogte blijven van de plannen en besluiten?

     Via deze website kunt u op de hoogte blijven van het laatste nieuws over de ontwikkelingen van deze plek. Mocht u vragen of opmerkingen hebben, dan kunt u een e-mail sturen naar behoudenhaven@zaanstad.nl. Op 12 februari 2024 is een grote bijeenkomst voor de omgeving georganiseerd, om iedereen te informeren over de stand van zaken over de intentie om een gecombineerd gebouw met zorg en school in één te realiseren en in gesprek te gaan over de openbare ruimte. Op het moment dat er een belangrijke volgende stap is waar de buurt actief bij betrokken moet worden, zorgen we dat er wederom een bijeenkomst georganiseerd wordt.

Samenwerking tussen de gemeente, De Zorgcirkel en Agora

  • Waarom werken Agora, De Zorgcirkel en de gemeente samen?

    De gemeente, De Zorgcirkel en Agora zien door de komst van de school en sloop en nieuwbouw van het woonzorgcentrum een win-winsituatie om de verblijfskwaliteit en uitstraling van de buurt te verbeteren. De gemeente was bezig met het plan om een basisschool voor onderwijsorganisatie Agora te ontwikkelen en een groenere uitstraling te creëren. Intussen is duidelijk geworden dat het naastgelegen woonzorgcentrum Saenden van De Zorgcirkel toe is aan vernieuwing en dat nieuwbouw noodzakelijk is om te kunnen blijven voldoen aan de wensen voor wonen en welzijn. Door de bouw van een school te combineren met de nieuwbouw van het woonzorgcentrum: Nieuw Saenden, denken we samen het mooiste resultaat te behalen in de gehele ontwikkeling en de inrichting van een meer groene en vriendelijke ruimte.

  • Hoe ziet de samenwerking er precies uit? Wie doet wat?

    Op dit moment is het zo, dat de gemeente en De Zorgcirkel een intentieovereenkomst hebben getekend. Binnen deze overeenkomst onderzoeken de gemeente, De Zorgcirkel en Agora of een gezamenlijke aanpak van het gebied haalbaar is. Hierbij is het plan om een gecombineerde nieuwbouw te realiseren: een woonzorgcentrum en de basisschool in één gebouw. De gemeente heeft een zorgplicht voor onderwijs. Dat houdt in dat de gemeente voor de onderwijsinstellingen moet faciliteren dat zij ruimte krijgen om scholen te kunnen bouwen. Als alle opties verkend zijn door de betrokken partijen en duidelijk is dat één gebouw ontwikkeld gaat worden, dan trekken Agora en De Zorgcirkel vanaf dat moment samen op om het gebouw te realiseren. De gemeente is verantwoordelijk voor de indeling van de openbare ruimte en zal ervoor zorgen dat die ingericht wordt.

  • Waarom wordt er geen plan gemaakt om De Zorgcirkel en de basisschool niet als losse gebouwen van elkaar te ontwikkelen?

    Door de nieuwbouw van Saenden te combineren met de ontwikkeling van de basisschool, kunnen we samen het mooiste resultaat behalen in de gehele ontwikkeling en de inrichting van een meer groene en vriendelijke openbare ruimte.

  • Wat is de tijdsplanning? Wanneer zijn de plannen inzichtelijk en wat is de beoogde bouwtijd?

    Dit jaar wordt onderzocht of het mogelijk is om de school en het woonzorgcentrum te combineren in één gebouw. Hiervoor is de intentieovereenkomst gesloten. Als onderdeel van het haalbaarheidsonderzoek hebben we op 12 februari 2024 een inloopbijeenkomst georganiseerd voor omwonenden. Tijdens die bijeenkomst hebben we hen geïnformeerd over het ontwerp voor het gecombineerde gebouw en hun mening gevraagd over de inrichting van de openbare ruimte eromheen. 

    Door de stijgende leerlingenaantallen en een tekort aan onderwijshuisvesting in de omgeving en de noodzaak voor woonzorgcentrum Nieuw Saenden, hopen we op een positieve uitslag voor de haalbaarheid en op een voorspoedige voortgang bij het uitwerken van de plannen en start van de uitvoering.

    Wanneer de plannen voor het gebouw en de openbare ruimte haalbaar blijken, maken we de ontwerpen definitief en worden de vergunningen aangevraagd. Op dat moment kunnen we meer inzage geven in de start en duur van de bouw. Volgens de huidige verwachting wordt het gehele project tussen 2028 en 2030 afgerond.

  • Wanneer start de nieuwbouw?

    In juli 2023 is hebben we een intentieovereenkomst getekend om de haalbaarheid van het gecombineerde gebouw te onderzoeken. Wanneer dit positief is, worden de plannen verder uitgewerkt voor realisatie. Zodra de plannen er zijn, kunnen we een indicatie geven van de start van de bouw en hoe lang deze zal duren.

Het gebouw

  • Wanneer start de nieuwbouw?

    Tijdens het haalbaarheidsonderzoek bekijken we wat de beste plek zal zijn voor het gecombineerde gebouw, rekening houdend met de doorstroming en leefbaarheid. Zoals het nu lijkt zal dit grotendeels op de plek van het huidige woonzorgcentrum zijn.

  • Wat is er al bekend over hoe het gebouw eruit komt te zien?

    Alleen de vorm en de hoogte van het gebouw zijn op dit moment bekend. Het gebouw krijgt verschillende hoogtes met als hoogste punt 6 verdiepingen, en het wordt een T-vorm. De centrale ingang komt aan de noordzijde. Het exacte uiterlijk van het gebouw wordt later bepaald. Plaatjes van de vorm en hoogte van het gebouw kunt u zien op de panelen die tijdens de bewonersavond van 12 februari 2024 zijn getoond:

    Getoonde informatiepanelen van bijeenkomst 12 februari 2024 

  • Waar komt het gebouw precies te staan?

    Het nieuwe gebouw zal aan de noordkant op dezelfde lijn komen te liggen als het huidige gebouw en ook de westkant blijft voor een groot deel op dezelfde lijn. Aan de oostkant zal het verder uitsteken dan de huidige laagbouw en ook aan de zuidkant zal dit het geval zijn. Voor plaatjes over hoe het gebouw eruitziet op een plattegrond, kunt u de panelen die tijdens de bewonersavond van 12 februari 2024 bekijken:

    Getoonde informatiepanelen van bijeenkomst 12 februari 2024

  • Hoe hoog wordt het gebouw?

    Het gebouw bestaat uit drie verschillende hoogtes. Het hoogste deel wordt maximaal 6 lagen hoog.

  • Wat komt er in het gebouw en wat is bekend over de indeling?

    In het gebouw komt een school met gymzaal voor circa 250 leerlingen en een woonzorgcentrum met ongeveer 100 appartementen Beschermd Wonen (24 uurs intensieve zorg) en ongeveer 10 appartementen voor zelfstandige bewoning (zorg volgens Volledig Pakket Thuis). Daarnaast komt er een centrale ontmoetingsruimte met ruimte voor maatschappelijk werken. De exacte indeling van het gebouw wordt later bepaald. Zie ook de panelen die tijdens de bewonersavond op 12 februari 2024 zijn getoond voor plaatjes hiervan:

    Getoonde informatiepanelen van bijeenkomst 12 februari 2024 

  • Wat is het schaduweffect van dit gebouw?

    Er is onderzoek gedaan naar het effect dat dit gebouw qua schaduw op de omgeving zal hebben. Deze zogenoemde bezonningsstudie wijst uit dat de schaduwwerking van het nieuwe gebouw beperkt invloed zal hebben op de omgeving. De reden hiervoor is dat er rondom het gebouw veel ruimte tot de omliggende bebouwing is. De enige uitzondering is de hoek van de woningen van Parteon aan de Behouden Haven. De bebouwing aan de zuidzijde van de locatie heeft geen last van de schaduwwerking aangezien het gebouw ten noorden van deze woningen ligt. Wel zal het gebouw meer hun kant op liggen dus het uitzicht wordt wel meer belemmerd. De exacte resultaten vindt u weergegeven in plaatjes op de panelen die tijdens de bijeenkomst van 12 februari 2024 zijn getoond:

    Getoonde informatiepanelen van bijeenkomst 12 februari 2024 

  • Waar komt de entree en waarom daar?

    De hoofdingang komt aan de noordkant van het gebouw waar ook een autovrije parkzone voor fietsers en wandelaars wordt aangelegd. Het is de beste plek om kinderen zo veilig mogelijk naar school te laten gaan en zo ver mogelijk van de plek waar supermarkten hun vrachtwagens moeten laden en lossen. De hoofdingang  is bedoeld voor zowel de school als het woonzorgcentrum en het idee is om de entree in te richten als een flexibel ontmoetingsplein met gelegenheid tot ontmoeten, werken en verblijven. Daarnaast komen er ook nog zij-ingangen, zoals de entree naar het schoolplein en de expeditie van het woongebouw.

  • Kan ik het ontwerp voor het gecombineerde gebouw alvast inzien?

    Op dit moment zijn alleen de vorm en hoogte van het gebouw bekend, zodat de haalbaarheid onderzocht kan worden. Dit zegt nog niets over hoe het gebouw eruit gaat zien. Pas in een volgende fase van het proces zal een eerste ontwerp gemaakt worden. Zodra er een ontwerp is, nodigen we iedereen uit voor een bijeenkomst.

  • Hoeveel woonzorgplekken komen er in het nieuwe woonzorgcentrum?

    We gaan uit van 100 woonzorgplekken. Daarnaast is er nog een optie voor ca. 10 zelfstandig wonen-appartementen. 100 plekken zijn nodig om aan de huidige zorgvraag te kunnen blijven voldoen.

  • Waarom komen er kinderen en ouderen in één gebouw?

    De wisselwerking tussen kinderen en ouderen heeft een positief effect op beiden. De aanwezigheid van kinderen geeft de ouderen een vorm van vermaak en beleving. Andersom biedt een omgeving met speelruimte/toestellen aan de kinderen een positieve stimulans om op bezoek te komen bij opa/oma in het woonzorggebouw. Er moet wel aandacht besteed worden aan de plaatsing van de gemeenschappelijjke balkons ten opzichte van het schoolplein. Ook moet er goed gekeken worden naar de afstand van het schoolplein naar de appartementen.

School

  • Waarom moet er een nieuwe basisschool komen?

    De school is hard nodig om tegemoet te komen aan het stijgende aantal leerlingen in het centrum van Zaandam. De gemeente heeft een zorgplicht om onderwijshuisvesting te realiseren.

  • Waarom komt de nieuwe basisschool op deze plek?

    Op basis van een uitgebreid locatieonderzoek heeft het college van B&W de Behouden Haven aangewezen. Dit zorgt voor een goede spreiding van schoollocaties.

  • Welke basisschool komt er in het nieuwe gebouw?

    CBS De Westerkim verhuist naar deze locatie. Op dIt moment zit De Westerkim nog samen met Et Buut in het nieuwe gebouw IKC Overtuinen aan de Anna De Waalstraat. IKC Overtuinen is te klein om beide scholen te huisvesten. De keuze is gemaakt om voor De Westerkim nieuwbouw te realiseren.

    CBS De Westerkim is een Daltonschool met de missie: “Samen op eigen wijze groeien”. De Westerkim is onderdeel van Stichting Agora. In totaal maken 24 scholen onderdeel uit van Agora, waarvan 22 in gemeente Zaanstad.

  • Hoe groot gaat de school worden?

    Het schoolgebouw gaat ruimte bieden aan 250 leerlingen. Elke groep is eenmalig aanwezig, het gaat daarbij om de groepen 1 t/m 8. De Westerkim is dus een relatief kleine school. Ook komt er een gymzaal en een schoolplein.

  • Op welke tijdstippen wordt het druk met wegbrengende ouders?

    De Westerkim heeft een continu-rooster. Kinderen gaan dus niet tussen de middag naar huis voor de lunch. Er zijn daarom twee piekmomenten voor het halen en brengen van kinderen, namelijk als school begint en als school uit is. De schooltijden op de locatie van IKC Overtuinen zijn momenteel:

    • Maandag, dinsdag donderdag en vrijdag: 08.30 – 14.30 uur
    • Woensdag: 08.30 – 12.30 uur
  • Heeft het schoolplein effect qua geluid?

    Buiten spelende kinderen zorgen voor geluid. Dit kan zich zowel tijdens als na schooltijd voordoen en geldt zowel voor wat betreft de pauzes van de school als na de lestijd wanneer het plein ook een buurtfunctie vervult. Het buiten spelen van kinderen kan overlast veroorzaken voor omwonenden. Daarom gelden hiervoor regels. In gemengd gebied geldt voor het aspect geluid een richtafstand van 10 meter. In verband hiermee dient het schoolplein op tenminste 10 meter van geluidsgevoelige objecten zoals woningen als een verpleeghuis (zorgwoningen) gesitueerd te worden. Aan deze 10 meter afstand zal worden voldaan. Daarnaast wordt bij de inrichting van het schoolplein bekeken in hoeverre er met materialen en beplanting etc. gezorgd kan worden voor een geluiddempend effect.

  • Waarom kan de school niet op de bestaande locatie van De Overtuinen uitbreiden?

    De mogelijkheid voor uitbreiding op de bestaande locatie is eerder al onderzocht. Er is hiertoe een uitgebreide locatieverkenning uitgevoerd en de gemeenteraad heeft daaruit de locatie Behouden Haven aangewezen als gewenste locatie voor de school. Op de huidige locatie is geen ruimte is voor een dergelijke uitbreiding.

De Zorgcirkel

  • Waarom moet Zorgcirkel Saenden vernieuwen?

    Om aan de huidige en toekomstige wensen voor zorg en welzijn voor ouderen met een (zware) zorgvraag te kunnen blijven voldoen, moet Zorgcirkel Saenden vernieuwen. Renovatie is niet mogelijk door de constructieve en energetische opzet van het huidige gebouw, waardoor nieuwbouw de enige optie is

  • Waar gaan de huidige bewoners van Saenden heen als dit plan doorgaat? En wat als het nieuwe gebouw klaar is?

    De Zorgcirkel zorgt ervoor dat de huidige bewoners van Saenden en de cliënten daaromheen de juiste zorg blijven krijgen. Afhankelijk van het uiteindelijke ontwerp en de bouwplannen, worden plannen gemaakt voor eventuele (tijdelijke) verhuizingen. Bewoners en naasten worden hierbij betrokken. Op de website van De Zorgcirkel vindt u meer informatie: www.zorgcirkel.nl/nieuwsaenden.

Openbare ruimte

  • Waar mag ik over nadenken vanuit de buurt?

    Met name over de uitwerking van de omgeving om het nieuwe gebouw heen, dus over de inrichting van de openbare ruimte, kunt u meedenken. Tijdens de bijeenkomst op 12 februari 2024 zijn verschillende uitwerkingsvormen getoond en konden omwonenden met de gemeente in gesprek over wat zij belangrijk vinden om als focus aan te brengen bij het ontwerpen van de openbare ruimte. Deze informatie nemen wij mee tijdens het uitwerken van de plannen. Pas in een volgende fase van het proces zal een eerste ontwerp gemaakt worden. Zodra er een ontwerp is, nodigen we iedereen uit voor een bijeenkomst.

  • Hoe zit het met de opknapbeurt van de openbare ruimte?

    De opknapbeurt van de openbare ruimte wordt onderdeel van deze ontwikkeling. De omgeving en belangrijkste stakeholders worden hier ook bij betrokken. Over het ontwerp van het gebouw worden betrokkenen geïnformeerd en over de inrichting van de openbare ruimte eromheen kan actief worden meegedacht, onder meer via de eerder gehouden inloopbijeenkomst op 12 februari jl. en een klankbordgroep. Omwonenden krijgen de mogelijkheid om hieraan deel te nemen.

  • Waarom komt er meer aandacht voor groen op de Behouden Haven?

    Op dit moment is er weinig groen in dit gebied en ook in de straten om de Behouden Haven heen is weinig groen te vinden. De gemeente wil Zaanstad groener maken, met meer bomen, struiken, bloemen en planten. In groen kun je mensen ontmoeten, spelen, sporten, schaduw opzoeken of genieten van bloeiende bloemen. Groen in de wijk is goed voor bijen, insecten en andere dieren, maar helpt ook om water goed op te kunnen vangen als het hard en lang regent. Dat wordt in de stad steeds belangrijker.

  • Wordt er bij het maken van een plan goed gedacht aan voldoende parkeerplekken?

    In de laatste week van oktober en eerste week van november 2022 is onderzoek gedaan naar het parkeren op de behouden haven. Uit dit onderzoek bleek dat 40 tot 70% van het parkeerterrein werd gebruikt op vrijwel alle telmomenten. Het piekmoment qua parkeerbezetting is op de zaterdagmiddag. Dit biedt ruimte om een deel van het parkeerterrein anders te gebruiken, zonder dat er parkeerproblemen ontstaan in het gebied. Daarbij wordt rekening gehouden met het feit dat het drukste schoolmoment straks in de ochtend is, als gevolg van de gelijktijdige aanvang van de lessen. In de middag is de spreiding groter, deels doordat een aantal leerlingen naar de Buitenschoolse Opvang gaat.

  • Hoe zorgen jullie ervoor dat de behouden haven veilig is voor de kinderen?

    Er wordt in de inrichting van het gebied op verschillende manieren voor gezorgd dat het een veilige omgeving is voor de kinderen. De routes en verkeersstromen worden zoveel mogelijk van elkaar gescheiden en goed gemarkeerd in de openbare ruimte. Zo komt er bijvoorbeeld een wandelroute van oost naar west, een kiss en ride ten noorden van het gebouw en de straat behouden haven autovrij. Aan de oostzijde van de Behouden Haven concentreert zich het (grote) gemotoriseerde verkeer (o.a. kiss and ride) en het westelijke deel is autoluw en veilig en de aanrijroute voor het fietsverkeer. Gemotoriseerd verkeer kan het gebied bereiken en verlaten zoals nu gebeurd via de Klokbaai.

    De bevoorrading van de vrachtwagens bij het winkelcentrum blijft op dezelfde plek aan de oostkant. Doordat het schoolplein aan de westkant ligt en de hoofdentree aan de noordkant van de school kunnen kinderen via die kant de school bereiken en hoeven schoolgaande kinderen niet te kruizen met vrachtverkeer op de Behouden Haven. De entree van de school en de plek van het schoolplein zijn zo bedacht dat je als kind niet in direct contact met gemotoriseerd verkeerd komt.   

  • Ik heb gehoord dat er misschien een tweede supermarkt komt. Houden jullie daar rekening mee in het maken van een plan?

    Er is ruimte voor het laden en lossen in geval er een tweede supermarkt komt.

  • Hoe bevoorraden vrachtwagens de winkels op de Behouden Haven in de nieuwe situatie?

    De bevoorrading voor het winkelcentrum blijft hetzelfde als nu. De vrachtwagens laden en lossen via het parkeerterrein op de daarvoor aangewezen plekken.

  • Er komt een verbinding tussen oost en west. Waarom wordt dat een pad waar alleen wandelaars mogen komen?

    De autoverbinding tussen Nova Zembla en Behouden Haven wordt opgeheven en ingericht als een groene zone met verblijfskwaliteit. Deze groene zone als oost-west verbinding voor de entree van de school en het zorgcentrum, sluit aan op een veilige oversteekplaats over het parkeerterrein. De oversteekplaats sluit vervolgens aan op een voetgangerszone (ruime stoep met bomen) die het mogelijk maakt om noordwaarts richting de Bullekerk en zuidwaarts naar het Dr. Roggertspad en winkelcentrum te lopen. Omdat het dr Roggertspad erg smal is blijft dit een wandelpad en wordt dit geen fietspad.

Heeft u vragen?

Neem contact op via behoudenhaven@zaanstad.nl.

    Hoog contrastToegankelijkheidsverklaringGa naar Zaanstad.nl