Nieuws

Watercipressen Verkadebuurt krijgen een nieuw thuis

Gepubliceerd op 28 september 2023

Goed nieuws! De watercipressen die door de nieuwbouw op het Verkadeterrein niet op de huidige plek kunnen blijven staan, krijgen een nieuwe plek. Er zijn 13 mogelijke locaties voor de herplant aangewezen. De bomen worden deze winter verplant naar locaties in de omgeving.

Hieronder ziet u de locaties waar de watercipressen aangeplant kunnen worden. Deze locaties zijn goedgekeurd door de boombeheerder van Gemeente Zaanstad. De volgorde van de locaties is ingedeeld naar de voorkeur waar de bomen kunnen komen. De rode stippen geven de plaats aan.

Onderstaande foto is van de Vincent van Goghweg waar vijf bomen kunnen komen. De bomen kunnen daar vrij uit groeien, dat is een groot voordeel. De bomen worden 10 meter uit elkaar geplant.

foto Vincent van Goghweg waar vijf watercipressen kunnen komen

Foto hieronder is van het Volkspark waar vier bomen kunnen komen.

Foto van het Volkspark waar vier watercipressen kunnen komen

Foto hieronder is van een stukje groen naast de Hoornselijn.  Voorkeur heeft de rode stip die verder van de spoorlijn af ligt. De andere stip is een reserve optie.

Foto van de Hoornselijn waar een watercipres kan worden overgeplant.

Foto hieronder is van de Jan van Schorelstraat als reserve optie.

Foto Jan van Schorelstraat waar 1 watercipres kan worden geplaatst.

Foto hieronder is van de Hobbemastraat als reserve optie.   

oto hieronder de Hobbemastraat als reserve optie voor de aanplant van een watercipres

Als voorbereiding op de nieuwbouw in de Verkadebuurt is het nodig om het Verkadeterrein op te hogen. En daarvoor is het weer nodig om een aantal bomen en struiken van het terrein te verwijderen. Dit komt voort uit het Stedenbouwkundig Plan, waarin de uitstraling van de nieuwe buurt staat beschreven. Dit heeft de gemeenteraad in 2019 vastgesteld. Voor de inrichting van de openbare ruimte werkt de gemeente aan een Plan Openbare Ruimte. De eerste schetsen zijn er al. Ook het Bomenplan is al klaar. Daarin laten we zien welke bomen we weghalen, we verplaatsen én dat er in de nieuwe buurt meer bomen voor terugkomen.

Lees meer op de projectpagina Verkadebuurt

Hoog contrastToegankelijkheidsverklaringGa naar Zaanstad.nl