Nieuws

Bouw woontoren De Catharina in Zaandam gestart

Gepubliceerd op 16 mei 2023
Afbeelding

De bouw van woontoren De Catharina is gestart. Wethouder René Tuijn gaf maandag 15 mei het feestelijke startschot. De woontoren bestaat uit 103 huurappartementen in het centrum van Zaandam. De oplevering staat in het najaar van 2025 gepland.

De Catharina komt op het voormalige terrein van NS Vastgoed. De toevoeging van 103 woningen levert een belangrijke bijdrage aan de woningbouwopgave van Zaanstad. Het plan bestaat uit 42 huurwoningen in het middensegment en 61 vrije sector huurwoningen. Op eigen terrein komen 28 parkeerplaatsen. Huurders uit Zaanstad krijgen voorrang bij de inschrijving voor de middensegment huurwoningen.

Architectuur en duurzaamheid

De 53 meter hoge woontoren is een ontwerp van architect Liesbeth van der Pol van Dok Architecten. De gevel met geglazuurde bakstenen levert een bijdrage aan het Zaanse mozaïek in het gebied. ‘Het is een eigenzinnige toren, een gebouw met karakter. Zaans gekleed, met geglazuurde bakstenen in Zaanse groene tinten. Een krachtige Zaanse dame!’, aldus de architect. Ook was er in de ontwikkeling veel aandacht voor duurzaamheid. Zo krijgt de woontoren een eigen bodembroninstallatie voor de verwarming en koeling, komen er zonnepanelen en krijgen de woningen triple beglazing.

KPO Planontwikkeling en Bot Bouw Initiatief hebben samen de locatie ontwikkeld. Bot Bouw uit Heerhugowaard realiseert het plan. Vastgoedbelegger Syntrus Achmea Real Estate & Finance heeft de appartementen gekocht namens PME pensioenfonds.


Hoog contrastToegankelijkheidsverklaringGa naar Zaanstad.nl