Nieuws

Start bouw Houthavenkade in Zaandam

Gepubliceerd op 29 september 2023
Afbeelding

De fase van ontwerpen, ontwikkelen en voorbereiden is voorbij: de bouw van het project Houthavenkade in Zaandam is gestart. De ceremoniële eerste paal is geslagen. De contouren van het eerste bouwblok zullen de komende tijd zichtbaar gaan worden. 

Op de foto van links naar rechts de heren J. Körner  van Porten Development, wethouder R. Tuijn van gemeente Zaanstad
en A. ten Brinke van Ten Brinke.

Wethouder René Tuijn kijkt uit naar de komst van deze nieuwe buurt: 'Deze woonwijk ligt heel centraal en vormt een veel mooiere entree naar het centrum. En met ruim 700 extra huurwoningen op deze locatie biedt het een enorme kans in de strijd tegen de woningnood, zeker voor Zaanse starters. Het project is geïnspireerd op de havenhistorie van Zaandam. Het wordt een ontmoetingsplek, met een insteekhaven voor passanten, grenzend aan horeca. Daarnaast komen er in de wijk een waterplein en gemeenschappelijke groene daktuinen.'

Project Houthavenkade

Het bedrijventerrein aan de Houthavenkade in Zaandam maakt plaats voor een duurzame woonwijk met 710 huurappartementen (totaal 45.680 m2), met speciale aandacht voor de Zaanse starter. De wijk ligt op loopafstand van het station en wordt grotendeels autoluw. Parkeren kan onder de daktuinen zodat in het gehele project geen auto zichtbaar zal zijn.

Porten Houthavenkade, een samenwerking tussen Porten Development en Ten Brinke, heeft het hele project voor de start van de bouw verkocht aan diverse beleggers waaronder Bouwinvest en Rochdale. Ten Brinke Bouw realiseert thans een variatie aan woningen: sociale, midden en vrije sector huur en zorgwoningen. Met aandacht voor groen en duurzaamheid.

'Uiteindelijk hebben we nu dit mooie moment bereikt. Terugkijkend op het gehele ontwikkelproces kunnen we vaststellen dat we samen met de gemeente Zaanstad doelgericht hebben kunnen samenwerken richting deze mijlpaal, het is snel gegaan', zo zegt Leo Versteeg – Ten Brinke.

Johan Körner, directeur van Porten Development: 'Na zeven jaren van ontwikkelen is het project Houthavenkade toe aan de start van de bouw van blok B. Het door Van Aken CAE ontworpen project Houthavenkade staat voor een aansprekend tijdloos ontwerp refererend aan het industriële erfgoed van de Zaanse Schans aan de ene kant en de Zaanse huisjes en straatjes aan de andere kant. Zo is een hoogwaardige woonomgeving aan het water ontstaan wat voldoet aan de hoogste standaard op het gebied van duurzaamheid.Tijdens de jaren van ontwerpen en ontwikkelen is de samenwerking met de gemeente en de beleggers vanaf het begin zeer coöperatief en creatief geweest.'

Planning

Tijdens de zomervakantie zijn al veel heipalen geslagen en binnenkort begint de bouw van het eerste blok. De oplevering van het gehele project is naar verwachting medio 2026.

Zie voor meer informatie: Home - Houthavenkade 

Hoog contrastToegankelijkheidsverklaringGa naar Zaanstad.nl